FDB – SDC Heren 18 dec 2015

FDB (Friese Dart Bond) – SDC

De derde wedstrijd van het LaCo-seizoen was uit naar de heren van FDB. Door uiteenlopende omstandigheden moesten een groot aantal spelers helaas afmelden. Dit zorgde ervoor dat de heer Erik Jan Koetsier ingeschreven is bij het team van de SDC. Erik Jan begreep dat een nieuw team gepaard gaat met rituelen en sinds 18 december j.l. is dat een nieuwe speler een fles Beerenburg mee moet nemen bij zijn eerste uit wedstrijd. Een goed verzorgde actie van dhr. Koetsier, kan en mag ik niets van zeggen.

Helaas heeft Willy Jager besloten om niet meer uit te willen komen voor dit team, wij vinden dit als team erg spijtig. Maar wij respecteren zijn keuze en wensen hem veel succes met zijn verdere ‘dartcarrière’ bij de Toppers van toen. Willy was een graag geziene teamgenoot die met zijn leeftijd en ervaring menig darter heeft geholpen.

Toen de wedstrijd begon, startte de tegenstander met de wetenschap dat zij 1 wedstrijd minder hadden gewonnen dan ons. De tegenstander kwam dus met een sterk en ervaren team aan de oche. Aan ons de taak om flink tegengas te geven aan de heren van de FDB. Ondanks de vele afzegging stond er een volwaardig team aan de oche. Een team dat genoeg ervaring en wilskracht heeft om ook deze wedstrijd te winnen, om zo de weg naar Nijkerk voort te zetten.

Voor velen in het LaCo-team was het lastig om zich te concentreren, want ja Sven moet om 14.00 uur Nederlandse tijd gooien. Maar bij het gooien in het LaCo-team moeten wij ons elke wedstrijd 110% geven, anders verlies je kansloos de partij en had iedereen zijn dag beter in kunnen vullen.

In de eerste partij kwam Gerben den Hoed aan de oche. Gerben begon sterk aan de wedstrijd, maar kwam toch al snel 2-0 achter door zeer goed spel van zijn tegenstander. Gerben vocht in de derde leg en met nog één pijl in de hand en zijn tegenstander op 56 checkt Gerben hem goed. De vierde leg mocht Gerben zijn tegenstander beginnen en begon gelijk sterk met twee 100+ scores. Gerben moest dus gelijk mee gaan in het geweld van zijn tegenstander en Gerben checkt een goede 93 finish om zichzelf in de wedstrijd te houden. De vijfde leg moet er gegooid worden voor de bull. Gerben verloor helaas de boel, echter begon hij gelijk sterk aan de laatste leg. Gerben staat naar 15 pijlen op tops, echter mocht Gerben hier niet voor terug komen want zijn tegenstander gooit 170 uit voor de wedstrijd. Gerben heeft een goede wedstrijd gespeeld, helaas trekt de tegenstander aan het langste eind.

In de tweede partij stond Jan de Weerd aan de oche. Jan stond met ingooien als een beest te gooien, dus wij verwachten eigenlijk een makkelijk partij voor Jan. Zijn tegenstander had er ook wel zin in dus bleek vanaf het begin van de wedstrijd een leuke partij te worden. Een partij waar beide partijen gelijkwaardig waren en het dus op de dubbels zou gaan liggen wie deze partij pakt. De partij ging tot en met de vierde leg gelijkwaardig op en zo stond het ook 2-2. Jan won de bull en startte gelijk met een 100, 140 en 85 score. Jan zijn tegenstander kon net niet mee komen en zo kreeg Jan de kans om de wedstrijd te winnen door 65 te checken. Dit deed Jan gelukkig ook.

Peter van Grunsven stond in de derde partij aan het bord. Peter is altijd bereid om mee te gaan, het maakt hem niet uit of hij in de basis staat of niet. Als een teamgenoot op dat moment sterker is, zal je Peter niet snel horen klagen. Dat siert hem als mens maar ook zeker als teamgenoot. Peter begon de wedstrijd sterk en kwam ook 1-0 voor. De daarop volgende legs was zijn tegenstander beduidend beter en stond Peter 2-1 achter. Peter gooide in de vierde leg een prima leg en won deze ook, mede doordat zijn tegenstander 2 matchdarts mist. Peter gooide hem wel uit en mocht dus bull voor de vijfde leg. Zijn tegenstander mocht helaas beginnen en kwam hierdoor iets sneller op een leuke finish terecht. Nadat hij nogmaals 2 matchdarts misde, checkt Peter zijn tegenstander met zijn derde pijl de wedstrijd. Jammer dat Peter net niet iets meer uit leg 2 of 3 kon halen.

In de vierde partij mocht Jeff Visser gooien. Jeff staat als basisspeler goed te gooien en dat mocht hij vandaag weer laten zien. Jeff begon zijn wedstrijd minder goed dan dat wij van hem verwachten en kwam zodanig met 1-0 achter. De tweede leg begon zijn tegenstander gelijk met een 180, Jeff zijn taak was dus duidelijk mee gaan. Dat deed hij ook prima met drie 100+ scores. Zijn tegenstander kwam in deze leg niet op een dubbel en Jeff maakt het in 15 pijlen netjes af. De derde leg kon beide kanten op, een goede leg van beide spelers. Gelukkig behield Jeff zijn leg met het uitgooien door 96. Jeff zijn vierde leg was goed en hij checkte deze leg in 16 pijlen.

Marco Zandbergen mocht de vijfde partij gooien. Marco haalde in deze single helaas niet wat hij graag zelf zou willen gooien. Daarmee frustreerde hij vooral zich zelf. Marco kwam in de eerste leg snel op een dubbel, maar hij had alleen wel 6 pijlen nodig om hem uitgooien. Ook in de tweede leg stond Marco snel op een dubbel, hij won zijn eigen leg in 17 darts. Een 2-0 voorsprong, maar je ziet het al aankomen. Marco zijn pijlen zitten in leg drie en vier erg kort op de triples en verliest helaas twee legs op rij. De laatste leg stond Marco eerder op een dubbel, alleen miste hij twee matchdarts. Wanneer zijn tegenstander knap 112 checkt voor de 3-2 overwinning op Marco.

Dennis van der Maten stond in de zesde partij aan de oche. Dennis stond geconcentreerd te gooien en kwam sterk uit de startblokken. Dennis zijn tegenstander had vandaag ook wel zin in een potje darten en ging gelijk mee met Dennis. Dennis miste in de eerste leg de dubbels net, waardoor zijn tegenstander op 1-0 voorsprong kwam. Dennis moest dus nu zijn tegenstander breaken in de tweede leg. Dennis begon ook deze leg goed, alleen zijn tegenstander stond eerder op een dubbel en gooide met nog één dart in de hand de tweede leg uit. Dennis begon zijn eigen leg wat wisselvallig, alleen zijn tegenstander dacht dat hij de wedstrijd al gewonnen had en verslapte deze leg. Dennis maakte hier goed gebruik van en checkte deze leg met een 87 finish. Dennis zijn tegenstander stond in de vierde partij weer wat beter te gooien, echter was het Dennis die er een vijfde leg uit kon slepen. Hij misde helaas twee pijlen en zijn tegenstander profiteerde hier goed van en gooide de wedstrijd uit.

In de zevende partij stond Richard Koster aan de oche. Van Richard verwachten wij eigenlijk altijd een goede spannende pot. Vandaag bleek dit het niet spannend te worden, maar een goede pot was het zeker van Richard zijn kant. Richard gooide met veel triples de eerste leg in 17 pijlen uit. De tweede leg zou Richard zijn tegenstander break met een prima leg in 18 pijlen. De derde leg gaf Richard zijn tegenstander de moed op waardoor Richard de wedstrijd netjes binnen haalde. Deze leg was de minste van de drie. Moeten toch wat te klagen hebben he..

In de achtste partij mocht Daniel Bakker zijn single zelf beginnen. Daniel stond vanaf het begin lekker te gooien en wou de wedstrijd weer gelijk trekken naar 4-4. Richard stond tegelijkertijd met Daniel te gooien, Richard was echter sneller klaar en Daniel wist dus dat hij de wedstrijd weer op gelijke hoogte kon brengen. Daniel won de eerste leg in 19 darts. Daniel moest zijn eigen leg houden om op 2-0 voorsprong te komen. Daniel zijn tegenstander gaf in de tweede leg meer weerstand en had zelfs pijlen om deze leg uit te gooien. Daniel pakte ook de tweede leg en wist dat hij nog een leg nodig had om de score onderling gelijk te trekken. Echter hield Daniel zijn tegenstander zijn eigen leg met een prima 18 darter. De vierde leg stond Daniel goed te gooien en omdat het zijn leg was, stond hij eerder op een dubbel en checkte 76 met drie pijlen. De wedstrijd stond dus 4-4.

De laatste single werd gegooid door Rick Achterhoek, aka le Vedette. Aan hem de eer om de voorsprong voor het eerst in de wedstrijd te pakken. In de laatste single staat vaak een van de betere darters, zowel bij ons als bij de tegenstander. Deze partij begon van de start met veel triples en geschreeuw, er stond namelijk wel de voorsprong op het spel. Rick verloor zijn eigen leg en kwam zo 1-0 achter te staan, zijn tegenstander gooide een prima 16 darter. De tweede leg ging naar Rick met een sterke 87 finish op de bull. De derde leg ging weer met de darts mee in 19 darts, met Rick zijn tegenstander op 32. De vierde leg werd gewonnen door Rick zijn tegenstander met een vuile 99 finish in 18 darts. De bull op 2-2 werd gewonnen door Rick en hij mocht beginnen aan de beslissende leg. Rick stond naar 15 pijlen op 72 en zijn tegenstander op 110. Rick gooide 72 met drie pijlen uit en zo stonden wij voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong.

Tijd voor de koppels, dachten wij. O nee, het is twee uur geweest. Sven gaat zometeen zijn wedstrijd in Ally Pally beginnen tegen de Fin Kim Viljanen. We hadden de voorsprong te pakken en wouden deze graag uitbouwen en liefst zo snel mogelijk. In de eerste koppel mochten Peter en Jan gooien. Peter en Jan begonnen de wedstrijd goed en kwamen 1-0 voor met een sterke leg. Hun eigen leg konden ze helaas niet houden en zo werd het 1-1. De derde leg kon beide kanten op en helaas viel het de kant van de FDB op. De vierde leg werd goed gestart door Jan en zo kon Peter mee gaan met het sterke spel van Jan. Deze leg werd gewonnen door ons, door middel van een goede 87 finish in twee darts van Peter. De beslissende vijfde leg werd begonnen door de FDB en dat zou aan het einde van pas komen. Deze partij werd zenuwachtig afgesloten en had door beide partijen gewonnen kunnen worden. Helaas won de FDB deze leg.

De tweede koppelpartij werd gegooid door Marco en Richard. Een sterk koppel en dat zou nog van passen komen in de partij. Want dit was een sterke pot van beide kanten. De eerste leg werd gewonnen door de heren van de SDC. De tweede leg werd een leg met van beide kanten een 180, echter hielden de heren hun eigen leg. De derde leg werd gewonnen door de heren van de FDB, in deze leg hadden de heren één matchdart. De vierde leg was van af het begin ook een leuke leg om naar te kijken, van beide kanten werd er goed gegooid. Marco en Richard kwamen in deze leg eerder op een dubbel en Richard maakte het met een 56 finish goed af.

De derde koppelpartij mochten Daniel en Rick van start. Ook een leuke partij om naar te kijken, met veel triples en veel geswitch over het bord. Er werd zeer geconcentreerd gespeeld door de heren van de SDC. De heren van de FDB hielden hun eigen leg met prima spel. Rick en Daniel hadden deze leg best wat mogelijkheden om te breaken, helaas gebeurde dit niet. De tweede leg werd wel gewonnen door de heren met een 112 finish van Daniel. Een sterke leg van zowel Daniel als Rick. In de derde leg kwamen de heren van de FDB sterker terug aan het bord en wonnen zij de derde leg, ook dit was maar ternauwernood. De vierde leg werd weer gewonnen door Rick en Daniel met prima spel en hoge scores. In de beslissende leg mochten Daniel en Rick beginnen. Van beide kanten werd er gelijk flink druk op elkaar gezet. Deze koppelpartij ging helaas aan onze neus voorbij. Wel een zeer goede pot van onze heren.

In de vierde koppel stonden Jeff en Erik Jan aan het bord. Dit werd gelijk Erik Jan zijn debuut. Een bewuste keuze van Albert, omdat Albert zowel Gerben als Dennis dan op de solo-game zou kunnen zetten. De heren begonnen de wedstrijd goed en kwamen als eerste op een dubbel. Helaas miste hier nog al wat scherpte en kwam de tegenstander op 1-0 voorsprong. Ook hun eigen leg werd gewonnen door de tegenstander, een leg die van beide kanten nog al wisselvallig was. De derde leg werd tevens ook gewonnen door de heren van de FDB. Helaas kon Jeff zijn goede single niet voort zetten in de koppels, Erik Jan had een goede start in het LaCo-team. Jammer voor beide heren dat de dubbels net niet onze kant op vielen. De stand is nu 7-6 voor de FDB met een legstand van 29-28.

De trio’s werden door Albert als volgt gevormd:

Marco, Richard en Jan
Daniel, Rick en Erik Jan
Peter, Gerben en Jeff
Tegen de tijd dat wij de trio’s stonden te gooien, stond Sven op dat moment zijn partij te verliezen in Londen. Wij zaten met zijn alle zoveel mogelijk achter het kleine computerscherm naar zijn partij te kijken. Dit zorgde dat de aandacht voor de wedstrijd weg vloeide en wij de wedstrijd langzaam aan het weg geven waren.

De trio’s werden met 2-0, 2-1 en 2-0 verloren. Hier had wellicht meer ingezeten. Helaas konden we de strijd van de singles niet mee krijgen in de rest van de wedstrijd. De laatste partij werd door Gerben gegooid.

Gerben stond een degelijke solo te gooien. Zijn tegenstander was veruit de beste van de FDB. Gerben heeft zijn tegenstander elke leg goed onder druk gezet en geprofiteerd van de kansjes die hij kreeg. Hij won met 3-1 deze solo. De wedstrijd ging dus helaas met 10-7 overall verloren.

Dit was een dag dat alles iets anders had moeten lopen. De strijd uit de singles was niet terug te zien in de trio’s. Naar mijn inziens hadden wij hier meer kunnen pakken en de wedstrijd naar ons toe kunnen trekken. Het feit dat Sven op hetzelfde moment stond te gooien, speelde natuurlijk mee. Dus Sven volgend jaar maar even een avondpartij kiezen, is beter voor ons en kunnen wij genieten van onze eigen wedstrijd. De volgende wedstrijd is uit naar Leiden, een lastige pot tegen de koploper DBBR. Wij staan op een derde plek met 26 punten, 2 punten achterstand op de FDB en alweer 7 punten achterstand op de tegenstander van die dag. Speelronde 5 wordt gegooid op 23 januari 2016.

Jeff Visser