Problemen bij de BDO (Brittisch Darts Organisation)

beste mensen,

Hieronder een brief van de Nederlandse Dart Bond, ontvangen vrijdagmiddag 06 december 2019

Beste lidorganisaties,

Zoals jullie ongetwijfeld weten zijn er internationaal vele gebeurtenissen gaande. Natuurlijk baart dit ons zorgen en acteren we op zaken die zijn voorgevallen of nieuwe regels waar we iets van moeten vinden. Zo hebben we herhaaldelijk ons beklag gedaan bij de BDO en de WDF over de incidenten en organisatie van de World Masters en houden we nieuwe ontwikkelingen nauw in de gaten. Het bestuur van de NDB heeft een belangrijke beslissing moeten nemen aangaande de Dutch Open Darts. Hieronder geven we meer uitleg:

1. Dutch Open Darts niet meer BDO geranked:

Zoals jullie weten hebben we vrijdagavond 29 november een brief ontvangen van de BDO met een aantal wijzigingen en nieuwe verplichten t.o.v. de bestaande regelgeving om een toernooi BDO geranked te laten zijn. Deze brief hebben wij uitgebreid in de ALV op zaterdag 30 november met jullie besproken en op maandag 2 december hebben wij een stellige reactie gestuurd naar de BDO. Wij hebben de BDO dringend verzocht de recent genomen beslissingen zo snel mogelijk terug te draaien. Hiervoor hebben we ze enkele dagen de tijd gegeven om te reageren en meerdere gegronde argumenten gegeven waarom dit te doen.

Redenen waren:

·         We krijgen een genomen beslissing voorgelegd die niet van te voren met ons besproken is of waar in welke vorm dan ook advies over ingewonnen is.

–         Het nieuwe seizoen is al lang begonnen en verschillende toernooien zijn al gespeeld of aangekondigd en hebben hun inschrijving al geopend. Dit geldt ook voor de Dutch Open Darts. We hebben al meer dan 1000 inschrijvingen en het totale prijzengeld is al geruime tijd gecommuniceerd.

–         Veel landen en organisatoren hebben al verschillende afspraken gemaakt met verschillende partijen op basis van de afspraken die we hebben gemaakt met de BDO. Dit kan in het midden van het seizoen niet plotseling eenzijdig worden gewijzigd zonder overleg.

·         De BDO had al punten toegekend aan de Dutch Open Darts en dit online in de BDO agenda gecommuniceerd. Mede daarom hebben veel mensen zich al weer ingeschreven.
Dit zijn natuurlijk allemaal redenen waarom de BDO niet plots en halverwege het seizoen de regels eenzijdig kan veranderen. We hebben voor de gestelde deadline geen reactie gekregen van de BDO. Het bestuur van de NDB heeft besloten dat: De NDB niet akkoord gaat met de op vrijdag 29 november 2019 ingestelde nieuwe verplichtingen van de BDO en zal de BDO niet betalen voor de BDO-punten.  Dat betekent dat De BAUHAUS Dutch Open Darts 2020 niet meer BDO geranked is.

Wat als er deelnemers zijn die zich al hebben ingeschreven vanwege de BDO punten maar door de beslissing niet meer mee willen doen?
Deelnemers die zich al hebben ingeschreven voor de Dutch Open Darts, maar om bovengenoemde maatregel niet wil deelnemen, kunnen zich uitschrijven en het inschrijfgeld terugkrijgen. Hoe: Klik hier om naar het website bericht met uitleg te gaan. Ook hebben we het duidelijk vermeld boven de inschrijfpagina. Dat kunt je zien door hier te klikken.

2. Brief WDF naar BDO:
Zoals jullie ongetwijfeld hebben gelezen of gehoord heeft de WDF ook een brief gestuurd naar de BDO. Wij steunen deze brief volledig. In de brief maakt de WDF kenbaar dat i.v.m. de problemen bij de BDO (o.a. incidenten World Masters) de door de BDO georganiseerde toernooien niet meer erkend worden door de WDF en dus niet meer meetellen voor de WDF Ranking. Dit betekent dat de komende door de BDO georganiseerde toernooien, zoals de World Masters en het World Championships, niet meer meetellen voor de WDF Ranking. Uiteraard kan en mag de BDO deze toernooien nog steeds organiseren.

Ook schrijft de WDF dat dit niet geldt voor toernooien (van nationale bonden) die zowel BDO als WDF gerankt zijn / waren. De brief van de WDF heeft op dit moment geen directe consequenties voor toernooien buiten de BDO om. Het heeft dus geen gevolgen voor de Dutch Open Darts. De WDF ranking is gebaseerd op WDF gerankte toernooien en staat volledig los van de BDO (Ranking). Uit de informatie die NDB heeft gekregen en uit brief blijkt op geen enkele manier dat dit consequenties heeft voor de huidige WDF Ranking en toernooien die in het verleden zijn gespeeld.

3. Toekomst
De NDB werkt achter de schermen op dit moment samen met een aantal andere landen en de WDF aan een mogelijke nieuwe ranking. Zo spoedig als mogelijk delen we hierover meer informatie met jullie.

Wij hopen dat bovenstaande duidelijk is. Mochten jullie nog vragen hebben dan kan je altijd contact met kantoor opnemen.

Mede namens het NDB bestuur,
Met vriendelijke groet / Kind Regards,

Nederlandse Darts Bond / Dutch Darts Association

Paul Engelbertink

Directeur

Archimedesbaan 7
3439 ME Nieuwegein

T +31 (0) 30 2081 180

E p.engelbertink@ndbdarts.nl

www.ndbdarts.nl / www.ndbfairplay.nl / www.dutchopendarts.nl