SDC – FDB Heren 23 april 2016

SDC Heren – FDB heren (tekst: Jeff visser)

Het was een tijdje angstvallig stil rondom de LaCo-heren van onze prachtige Sallandse dartcompetitie. En dat heeft een duidelijke reden, want de wedstrijden op 23 januari en 5 maart, respectievelijk tegen DBBR uit en DBA thuis gingen verloren met 11-6 en 12-5. Dit waren wedstrijden waar het geluk niet aan onze zijde was. DBBR en DBA zijn al jaren twee teams waar wij het als de SDC erg lastig tegen hebben. Dit neemt niet weg dat er niet meer in zat, want ik ben van mening dat er meer in had gezeten. Het was voor ons ook weer wennen om zo kansloos te verliezen, want wij begonnen het seizoen met twee overwinningen. Door het uit stappen van DVO uit onze poule verloren wij gelijk een gewonnen wedstrijd die misschien aan het einde van het seizoen een plaatsje zou kunnen opleveren in de playoffs. Nu stond er op 23 april j.l. een directe strijd om de derde plaats op het programma. Wij mochten de heren van de FDB ontvangen. De winnaar zou erg goede zaken doen voor plaatsing van de playoffs. De vorige ontmoeting tegen de FDB ging verloren met 10-7.

Teamcaptain 13078102_982363125191803_1308606682_oAlbert had een duidelijk strijdplan, zo snel als kan de punten binnen slepen. Vandaag maakte niet uit hoe we wonnen, als we maar wonnen. De wedstrijd werd begonnen door Roy. Dit zou een potje worden waarop wij de rest van de dag zouden gaan teren. Roy stond lekker zijn eigen spel te gooien en zijn tegenstander wist gemakkelijk de triples te raken. De eerste leg stond Roy zijn tegenstander snel op een dubbel, maar door een knappe 99-check kwam Roy op 1-0. De tweede leg mocht Roy zelf beginnen en hij kon zijn eigen leg behouden mede door wat slordigheden in het spel van zijn opponent. De derde leg moest Roy zijn tegenstander goed beginnen, anders zou Roy stiekem met een 3-0 overwinning weg lopen. Dit ging in het hoofd van Roy zijn tegenstander zitten en zo kon Roy ‘gemakkelijk’ de overwinning pakken. Een terechte overwinning zouden wij het noemen, de tegenstander zou het hier zeker niet mee eens zijn.

De tweede partij werd gespeeld door good old Gerben. Gerben staat het hele seizoen al lekker te gooien, zowel in de Eredivisie als in de LaCo-wedstrijden. Gerben begon de wedstrijd goed maar zijn tegenstander kon de wedstrijd lekker beginnen door snel de triples te pakken. Deze wedstrijd werd gespeeld op baan 4, wat betekende dat Gerben aan de kant van de FDB stond te gooien. Dit zorgde ervoor dat Gerben zijn tegenstander vleugels kreeg en de wedstrijd snel naar zijn hand kon trekken. Gerben kon best wat weerstand bieden, toch trok de tegenstander van Gerben aan het langste eind. Deze wedstrijd ging met 3-0 verloren, helaas mocht de 180-score van Gerben niet baten.

De derde partij was reserve-captain Jan aan de beurt. Een partij die alles had, beide kanten konden beide heren lekker scoren op de triples. Jan zijn tegenstander is een van de sterkhouders van het team, hadden wij even geluk dat Jan ook een van onze sterkhouders is. Jan kreeg gelijk veel triples tegen, maar door onder andere het missen van een aantal dubbels kon Jan de eerste twee legs houden. De derde leg ging naar Jan zijn tegenstander, helaas miste Jan 2 dubbels om de wedstrijd met 3-0 af te sluiten. De vierde leg begon sterk van beide kanten, Jan zijn tegenstander wist dat hij deze leg moest pakken en begon sterk aan de vierde leg. Jan bleef kalm en ging rustig met een paar triples mee in het spel van zijn tegenstander. Door het slordig zijn in het afmaken kon Jan zijn tegenstander niet de 2-2 maken en zo pakte Jan de wedstrijd met 3-1.

De vierde partij mocht Marco aan het bord verschijnen. Marco heeft misschien niet altijd de mooiste stijl, maar het blijft toch bijzonder dat zijn pijlen in het bord blijven zitten. Marco zijn tegenstander had ook het voordeel dat zijn aanhang achter hem stond. Dat lieten de heren van de FDB dan ook goed horen. Nadat Marco de eerste leg overtuigend won, werden de heren mondjesmaat wat stiller. Marco kon zijn eigen spel goed spelen en kwam dus snel al aan het uitgooien voor de wedstrijd toe. Het werd snel 3-0 voor Marco. Een leuke pot om naar te kijken.

Wij hadden een voorsprong te pakken. Iets wat wij die dag niet meer weg wilde gaan geven. Nu de taak aan Jeff om deze voorsprong uit te breiden. Jeff moest gooien tegen dezelfde tegenstander als in Friesland, toen won Jeff overtuigend met een 3-1 overwinning. Vandaag kwam Jeff niet zo goed in zijn spel door het langzame gooien van zijn tegenstander. De eerste leg werd afgesnoept door Jeff. Al snel werd het 2-1 voor Jeff zijn tegenstander. De vierde leg werd een zenuwachtige leg van beiden, Jeff kwam sneller op een dubbel maar had tijd nodig om uit te gooien. Gelukkig kreeg hij deze en werd het 2-2. De laatste leg mocht beginnen worden door de FDB. Dit zorgde ook dat Jeff zijn tegenstander snel op een dubbel stond, maar hij mist vervolgens 6 pijlen voor de wedstrijden en zo kon Jeff de overwinning met een 40-finish binnen halen.

De zesde partij werd gegooid door Richard. Richard zijn tegenstander was een taaie, dat wisten we nog van de uitwedstrijd in Friesland. Aan Richard de schone taak om de tegenstander aan te pakken. Richard kon zijn eigen spel lekker spelen en dat gold ook voor zijn tegenstander. Vanaf beide kanten werden er flink wat triples gegooid. Richard kwam 1-0 achter, maar kon in de tweede leg meteen de gelijkmaker maken door goed spel vanaf zijn kant. In de derde leg kon Richard zijn tegenstander goed in zijn spel blijven en won daarom ook deze leg. Richard kan als geen ander dan zo’n wedstrijd nog winnen en hij zorgde ook voor een snelle 2-2. De laatste leg mocht begonnen worden door Richard, Richard speelde een prima leg alleen door een 16-darter van de FDB-speler werd het 3-2 voor Richard zijn tegenstander. Jammer Richard, net niet genoeg voor de winst.

De zevende partij werd gespeeld door Kevin. Kevin staat met zijn team de Brouwerij strak aan kop en aanstaande week tegen het team van Richard kampioen worden. De nummer 1 tegen de nummer 2 van de eredivisie op de laatste speeldag. Dat belooft een leuke pot te worden. Kevin zijn tegenstander stond vanaf de eerste leg meteen goed te gooien. Kevin kon toch de eerste leg pakken en zo op voorsprong komen. De tweede leg was een 17-darter van Kevin zijn tegenstander, waarna Kevin de derde leg weer overtuigend bij kon schrijven. De vierde leg werd gewonnen door Kevin zijn tegenstander en zo moest er een vijfde leg aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen van deze wedstrijd. Kevin verloor de bull en zo mocht de tegenstander af trappen in de beslissende leg. Helaas checkte Kevin zijn tegenstander snel de wedstrijd waardoor Kevin helaas deze wedstrijd verloor.

De achtste partij werd gegooid door Peter. Peter is al jaren lid van ons team, maar vandaag mocht hij het weer eens in de basis laten zien. Peter stond vanaf het eerste moment goed te gooien en het beloofde een leuke pot te worden. Peter kwam snel op voorsprong door een prima openingsleg. Maar dat dit een lastige pot zou worden, bleek al uit de tweede leg. Beide spelers kregen genoeg kansjes om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Zo werd het dus ook 2-2. De beslissende leg moest uit maken wie met de winst naar aan de haal ging. Al snel kon Peter de voorsprong pakken door geconcentreerd de laatste leg te beginnen. Peter zijn tegenstander kon niet mee komen tegenover het geweld van Peter. Peter checkte de beslissende leg netjes met een 68 check.

De laatste singlewedstrijd werd gespeeld door Rick. De negende single is er vaak een van hoog niveau en wij zijn gewend van Rick dat hij dan zijn tegenstander sloopt. Het zou een leuke spannende pot worden met veel afwisseling qua triples, beide spelers konden zich prima concentreren en over en weer werden er tikjes uitgedeeld tot aan de 2-2. De laatste leg zou ook hier duidelijk moeten maken wie er met de winst van door ging. Rick begon de laatste leg goed en zo werd snel afstand genomen van zijn tegenstander. Met een goede laatste leg won Rick de negende single en kwamen wij met 6-3 voor.

De koppels werden als volgt verdeeld:

  1. Peter – Kevin
  2. Gerben – Roy
  3. Richard – Marco
  4. Jan – Rick

Albert gokte hiermee op 2 hele sterke koppels en dit zou moeten worden uit betaald worden in twee winst partijen in de koppel.

Het eerste koppel kwam snel met 1-0 voor, maar zag de 2e leg voor hun ogen verloren gaan. Deze wedstrijd zou zich kenmerken door wisselvallig spel van beide kanten. Het werd al snel weer 2-2 en zo moest ook hier de laatste leg beslissing brengen. De laatste leg werd begonnen door de heren van de FDB en er werd een kleine voorsprong genomen op onze heren. Helaas ging deze wedstrijd naar de heren van de FDB. Het stond dus opeens 6-4, tijd om de voorsprong te behouden en te vergroten.

Het tweede koppel werd gevormd Gerben en Roy. Dit koppel werd dit seizoen al vaker gevormd en de heren hebben dus aan elkaar kunnen wennen. De heren konden snel de eerste (eigen) leg houden door goed scoren en snel checken. De tweede leg werd iets slordiger en de heren van de FDB kregen een kans op de gelijkmaker, echter werd deze niet geraakt. De heren lieten dit buitenkansje niet aan hun voorbij gaan en maakte snel de 2-0. De derde leg mochten zij zelf weer beginnen en ze vlogen meteen goed uit de startblokken met hoge scores. De tegenstander zou niet opgewassen blijken en de wedstrijd werd met 3-0 gewonnen. Het werd dus 7-4.

Het derde koppel werd gespeeld door Richard en Marco. Dit beloofde een leuke pot te worden, de tegenstanders van Richard en Marco stonden in de singles sterk te gooien en dat bleek ook in de koppels zo te wezen. De wedstrijd was van hoog niveau van alle vier de spelers, de tegenstanders irriteerden zich zichtbaar aan het wat langzamer gooien van onze heren. Dit deden zij overigens niet expres, want dit is gewoon het spel van beide heren. De wedstrijd ging met de pijlen mee en zo werd ook hier een laatste leg gegooid. Helaas konden de heren deze leg niet binnen slepen en werd deze gewonnen door de FDB. De stand na deze koppel was 7-5.

De vierde koppel werd gegooid door Jan en Rick. Jan en Rick stonden de hele dag lekker hun punten te raken en dat was ook nodig. Door het goed scoren van de punten kwamen de heren al snel met 1-0 achter. De tweede leg werd door de heren van de FDB goed gestart, waardoor onze heren eigenlijk achter de feiten aan bleven lopen. De heren van de FDB waren gewoon een stukje beter en hadden deze koppel het geluk aan hun zijde. Het werd 3-0 voor de heren van de FDB. Stand: 7-6.

Het werd tijd voor de trio’s. De heren van de SDC hadden een duidelijke taak, twee van de drie trio’s winnend afsluiten. De trio’s werd als volgt gevormd:

  1. Marco – Rick – Jan
  2. Gerben – Roy – Jeff
  3. Kevin – Peter – Martin

De eerste trio werd gestart door de drie heren met de beste vorm van de dag. De heren stonden in de trio geconcentreerd te gooien en er werd gedaan wat wij van hun verwachten, de wedstrijd naar hun hand zetten. De eerste leg werd overtuigend gewonnen door onze heren. De tweede leg leverde iets minder triples op, toch wonnen de heren van de SDC deze leg en werd de stand 8-6 in ons voordeel.

Bij winst in de tweede koppel konden wij rustig adem halen en was de overwinning een feit. Een overwinning die zou betekenen dat wij wellicht de playoffs weer halen. Dit trio werd door beide trio’s goed begonnen. Mede door de steun (lees: geschreeuw) van de supporters en onze eigen spelers werd de eerste leg gewonnen door goed spel van Roy, Gerben en Jeff. De heren vonden de triples gemakkelijk en zo wonnen zijn ook deze wedstrijd met een 2-1 overwinning. De winst was binnen!

De laatste trio zou niet meer uitmaken voor de winst, echter wilde wij toch een voorsprong nemen met het legsaldo. De heren van de SDC konden vrij uit gooien, wat ook gebeurde door onze heren. De heren raakte gemakkelijk hun triples, echter op de dubbels werd er te veel gemist en snoepte de FDB deze trio voor onze ogen weg. Het geluk zat deze trio niet aan onze kant. Jammer, maar we hadden gelukkig de winst al binnen.

De solo werd gegooid door Jeff. Jeff is niet de beste solo-speler in ons team, maar door de keuzes eerder in de koppels werd besloten dat Jeff toch op de solo te zetten in overleg met het team. Jeff zijn tegenstander stond de hele dag goed te gooien en Jeff kon ook niet mee in het geweld wat zijn tegenstander liet zien. De wedstrijd werd met 3-0 verloren. Eindstand 9-8.

Jammer dat wij de winst niet hebben uitgebreid met meer punten. Echter de winst was het belangrijkste, want gewonnen wedstrijden tellen eerst. De volgende wedstrijd op 14 mei 2016 tegen koploper DBBR zal eentje worden met veel spanning. De heren van de FDB spelen thuis tegen nummer twee DBA. De stand na afgelopen zaterdag:

Teamnaam       Gesp.   Gew. Punten

1 DBBR                 6              5              61

2 DBA                   6              4              59

3 SDC                   6             3              46

4 FDB                    6             2             46

5 DVO                  4              0              26

Een spannende laatste wedstrijd die wij hopelijk winnend af gaan sluiten om met een positief gevoel richting Nijkerk te gaan. Wij nodigen iedereen uit om op 14 mei a.s. ons te komen aanmoedigen.

groet Jeff Visser.