Vincent Kamphuis naar de PDC Players Championship Finals

Na een succesvol jaar bij de PDC met een aantal mooie overwinningen mag Vincent Kamphuis dit weekend aantreden in het Engelse Butlins Minehead. Hij heeft zich als nr 54 geplaatst voor deze finale.

Gedurende het afgelopen jaar zijn er 20 vloertoernooien (Players Championships) georganiseerd. Dit zijn de vloertoernooien van de PDC. Aan deze vloertoernooien mogen alle mensen meedoen die een tourkaart hebben. Naast de darters die in de Order of Merit bij de eertst 64 staan zij dit ook darters die zoals Vincent een toerkaart heben gekregen via de de Q-school.

De top 64 (Order of Merit) van deze vloertoernooien plaatsen zich dus voor de PDC Players Championship Finals.

Het bestuur van de SDC is ontzettend trots op Vincent en wenst hem alle succes.

zie ook Dartfreakz

Jos Groen (voorzitter)

 

voor de liefhebbers..nog enige uitleg

hoe zit dat nu met zo’n een tourkaart van de PDC

De verdeling van de Tour Cards is als volgt:

  • de 64 beste spelers uit de PDC Order of Merit na het wereldkampioenschap (die aan ten minste 10 toernooien hebben meegedaan)
  • Tour Card-houders van de Qualifying School van het voorgaande jaar
  • de 4 Tour Card-houders met uitnodigingen van het voorgaande jaar (PDC Challenge Tour en PDC Development Tour)
  • de 2 hoogst gekwalificeerde spelers van de PDC Challenge Tour, een serie van toernooien voor spelers zonder Pro Tour Card
  • de 2 hoogst gekwalificeerde spelers van de PDC Development Tour, een serie van jeugdtoernooien
  • ten minste 16 gekwalificeerden van een vierdaagse Qualifying School (meer kaarten als niet alle kaarten via bovengenoemde methoden vergeven worden)

Players Championships

De Players Championships, oorspronkelijk bekend als het PDPA Players Championships, worden georganiseerd door de Professional Dart Players Association (PDPA). Ze worden ook wel vloertoernooien genoemd, omdat er meerdere dartborden bij elkaar in één zaal staan (de ‘vloer’). Er is ook geen publiek of camera aanwezig. Televisietoernooien hebben juist één dartbord op een podium waar zich de camera’s bevinden en het publiek omheen zit.

Deze toernooien staan in principe alleen open voor PDPA leden, maar de evenementen buiten het Verenigd Koninkrijk staan ook open voor niet-leden, die wonen in het land waar het toernooi gehouden wordt. Sommige spelers buiten het Verenigd Koninkrijk die lid zijn van de British Darts Organisation (BDO) maken gebruik van deze mogelijkheid om in hun eigen land aan deze toernooien deel te nemen.

Order of Merit

Het prijzengeld gewonnen in de Players Championships telt mee voor de PDC Order of Merit, de wereldwijde rangschikking van dartspelers. In 2007 heeft de PDC en PDPA meer gewicht gegeven aan de Players Championships door het veranderen van de kwalificatiecriteria voor grote televisie-toernooien. Een aparte ‘Players Championship Order of Merit’ welke is gebaseerd op het prijzengeld gewonnen tot een jaar terug, in tegenstelling tot de PDC Order of Merit, welke is gebaseerd op het prijzengeld gewonnen tot twee jaar terug. De spelers die het hoogst op de Players Championship Order of Merit staan (buiten diegene die al gekwalificeerd zijn via de PDC Order of Merit) krijgen kwalificatieplaatsen bij grote toernooien, zoals de World Matchplay, World Grand Prix en het wereldkampioenschap. Voorheen werden deze plaatsen via knockout kwalificatietoernooi vergeven, waardoor de spelers de grote toernooien konden missen vanwege één slechte wedstrijd of ziekte. Het wereldkampioenschap heeft nog steeds een extra kwalificatietoernooi, vanwaaruit bijvoorbeeld de Brit Kirk Shepherd in 2008 de finale van het hoofdtoernooi wist te bereiken. Dit kwalificatietoernooi werd niet gehouden voor het wereldkampioenschap van 2010, maar sinds 2011 is dit kwalificatietoernooi weer in ere hersteld.

Plaatsing

Om voor plaatsing in aanmerking te komen, moeten PDPA-leden zich aanmelden via het online toelatingsssysteem van de PDC, terwijl niet-PDPA-leden zich moeten aanmelden via de plaatselijke organisator. Het deelnamegeld voor alle Players Championships bedraagt 100 pond.

Daarnaast wordt de selectie voor Players Championship-toernooien bepaald door de plaats die de speler verworven heeft op een speciale ranglijst (de zogenaamde Players Championship Order of Merit), welke positie afhangt van de hoogte van het prijzengeld dat de speler in de twaalf maanden ervoor gewonnen heeft. De 32 spelers bovenaan de ranglijst zijn automatisch geplaatst.

Voor alle Britse Players Championship-toernooien worden 128 spelers uitgeloot. Alle niet-Britse toernooien hebben maximaal 256 deelnemers, waarbij Tour Card-houders in de ronde van de laatste 128 beginnen.

Als er minder dan 128 spelers zijn, worden de hoogstgeplaatste spelers in de Order of Merit automatisch doorgeplaatst naar de volgende ronde.